Narcisser:

 

Narcisser er den latinske betegnelse for påske- og pinseliljer. De har været kendt i over 2000 år helt tilbage fra det gamle Grækenland hvor de blev brugt i deres prydhaver. De vokser vildt i Sydeuropa og Nordafrika. De findes i et stort udvalg og variationer som tælles i 1000-vis.

 

Blomstringstiden er fra først i marts til hen sidst i juni.

 

Højden kan svinge fra 10 cm til over 60 cm

 

Farven varierer fra hvid over i creme til gul og over i den rød orange farve.

 

Blomsten er også et kapitel for sig selv, små sarte enkelte blomster over dobbelte blomster hen til tazet blomster videre til blomster hoveder på 10 cm. Til fyldte blomsterhoveder i stor pragt.

 

Alt i alt et utal af sorter, som giver et smukt præg på ens have i foråret og hen i den første sommermåned. Placeringen kan næsten være lige meget, i den forstand at de kan klare sig næsten hvor, som helst. Dog skal man være opmærksom på at de trives bedst i en god havejord, hvor surhedsgraden ikke er for lav. De kan også stå i græsplænen, men man må ikke køre dem over med plæneklipperen i tiden lige efter at de har blomstret. De skal lige have tid til at få energi ned til løgene til næste sæson. De kan også placeres i et staudebed hvor de har god plads i foråret, før stauderne begynder deres vækst, i krukker, som kan flyttes rundt, lige der hvor man har lyst og behov for. Jeg bruger dem også blandt rododendroner i lidt sur jord og med et lag af flis, som ikke er gode forhold - nærmest mord på de små løg. Jeg vælger høje sorter som godt kan klare sig i de omgivelser. Jeg bruger narcisser i mine dahlia-bede hvor de står i trådkurve som sættes når jeg graver dahliaerne op om efteråret, og de får lov til at stå til efter endt blomstring, hvor de så udskiftes med dahlia-knolde. Så står de i deres trådkurve sommeren igennem et sted hvor de ikke tørrer helt ud. Man kan sige at mulighederne er utallige med brug af narcisser og de er trofaste og kan klare det meste. De må også smage dårligt, da de ikke er plaget af mosegrise og andre gnavere, når de er sat. Jeg kan varmt anbefale disse skønne løg som en del af haven.