Dahliaer stammer fra Mellemamerika, mere bestemt fra Mexico. Her brugte aztekerne dem som nytte plante lang tid før spanierne fandt Amerika. Aztekerne brugte dem i deres medicin og som kvægfoder, men mest, som vi husker mexicanere, som pynt til fest og farver - så alt i alt en fantastisk plante.

Forskellige botaniker beskrev planten fra slutningen af 1500-tallet, men de blev først slægtsbestemt i det botaniske system i 1790. Her blev den navngivet til ære for en afdød kendt svensk botaniker, Andreas Dahl, derfor det latinske navn dahlia. Fra omkring 1800 begynder den at sprede sig fra Spanien rundt til botaniske haver og adelige i hele Europa. Herefter går det stærkt. Hollænderne udgiver i 1823 et salgskatalog med hundreder af forædlede sorter. I Danmark er der en salgsudstilling i 1841 af en gartner fra Horsens med 150 sorter. Herefter kører det slag i slag og i 1969 offentliggøres en liste på 15000 sorter af Royal Horticultural Society i Storbritannien. Dette er ikke blevet mindre, hvert år kommer der nye til, og jeg vil personligt have svært ved at skulle kende dem alle fra hinanden.

I 1951 startede det danske dahlia selskab, der siden dette har haft sin plads i de danske dahlia dyrkere. Men i løbet af de sidste par år har dansk dahlia selskab oplevet en meget stor fremgang, som skyldes en fin reklamering fra DR og Søren Ryge, som har talt varmt om denne forening i bedste sendetid. Samtidig har der været et kæmpe boom hos det danske havefolk, som har taget planten til sig igen, efter at have været lagt på hylden siden midt af 60'erne. Selv om den er lidt bøvlet at opbevare og kræver en del arbejde sæsonen igennem, giver den et stort udbytte af dens kraftige blomstring sidst på sommeren, til stor fryd og fornøjelse for alle.